3 прости правила за намаляване на транспортните Ви разходи

Искате ли да намалите транспортните Ви разходи?

транспортните Ви разходи
Всеки ден в нашата практика се сблъскваме със случаи, в които цената, която клиента е склонен да заплати се различава от цената, която е необходима, за да се извърши определен транспорт. Причините за това са много и от най-различно естество, но най-простите правила, който всеки може да приложи са следните:

Правило №1 – Ранно планиране

 

Планирайте Вашия транспорт максимално рано, за да си гарантирате най-добри условия при извършването му. При изпращане на запитване за транспорт описвайте подробно всички необходими детайли. Точни размери на пратката, наличност за товарене, вид на товара, точни адреси за товарене и разтоварване.

Ще се опитам да Ви дам пример за подобно запитване, което получаваме и със сигурност няма да постигне оптимална цена за превоз.

      „Моля за цена за превоз на 2 палета от Барселона до София – за доставка до 7 дни.“

Тук цената ще бъде излишно завишена, поради факта, че всяка едно от предложенията ще включва възможност за взимане от всяка точка на област Барселона. В случай, че адреса на товарене е близо до локацията на камиона това завишение може да бъде избегнато.

Друга причина поради, която подобна заявка може да бъде ненужно завишена е случая, в който въпросните палета могат да бъдат натоварени едно върху друго – т.е. са стифируеми. Тогава полезния обем, който ще заема товара ще е по-малкък респективно и цената ще е по-ниска.
Разбира се, съвсем отделна причина е и факта, че при подобно запитване изпратено до няколко фирми най-вероятно всяка една от тях ще върне по един имейл с допълнителни въпроси, което ще увеличи и Вашата работа.
Всичко това може да се избегне, ако запитване е формулирано по следния начин:

„Моля да ни изпратите вашата оферта за транспорт на 2 Евро палета с височина 90 сантиметра и общо тегло 950кг. (могат да се товарят едно върху друго)

Адрес на товарене: Camí del Salze, 13, 08017 Barcelona, Испания
Адрес на разтоварване: гр. София ж.к. Дружба 2 ул. Обиколна, бл. 402, офис 7
Могат да се натоварят днес. Има/няма документи за преминаване през Сърбия.“

Всяка друга информация предоставена предварително може да намали транспортните Ви разходи или най-малко да опрости комуникацията относно превоза.

Правило №2 – Срок на заплащане

При повечето транспортни фирми определянето на ценовата оферта зависи не само от дестинацията и вида/размера на товара, а и от срока за запалщането на превоза. Отново ще предоставя нагледен пример за това.
Ако за транспорт на 23 тона безопасен,палетизиран товар от София до Милано, стандартната цена би била около 2500лв. заплащане на фактурата веднага след разтоварване спокойно може да се понижи с поне 50лв. Ако обаче заплащането е на 45/90 дни, със сигурност цената ще бъде по-висока. Т.е. Ако имате възможност за бързо разплащане – използвайте я!

Правило №3 – Лоялност и коректност.

Това „правило“ е любимото ми, просто защото благодарение на спазването му от двете страни, се получават тези партньорства и дълготрайни отношения, за които всеки бизнес мечтае. Всяка една фирма, която се занимава с транспорт и спедиция предпочита дълготрайните взаимоотношения и сигурните партньорства. Това партньорство и сигурност довежда до предлагането на по-изгодни възможности за превоз на товари.
Без изграждането на подобни взаимоотношения с транспортни и спедиторски фирми цените, които ще получавате за превоз няма да намалят транспортните Ви разходи.
Спазването на тези 3 прости правила ще доведе до намаляване на Вашите разходи за транспорт.

Тук можете да видите предлаганите от нас групажни линии за вашите пратки. Ако Вашата дестинация не е посочена в списъка ще Ви изготвим индивидуално предложение за транспорт.

Ако имате въпроси относно вашите транспортни услуги можете да ни изпратите имейл на info@prospedbg.com, където заедно с колегите ще Ви помогнем.

Ако тези правила са Ви полезни или имате други предложения, можете да се обърнете към мен на имейл: lmanalov@gmail.com.

Вашият коментар